Düne kadar iyi bir finans danışmanının başlıca görev ve sorumluluğu, firmanın gereksinim duyduğu fonları zamanında sağlama ve dönen varlıkların yönetimi olarak düşünülürdü. Günümüzün değişen koşulları finans danışmanının görev ve sorumluluğunun tanımını da değişmiştir. Temel amaç firmanın piyasa değerinin yani firmanın sahiplerinin koydukları sermayenin en yüksek düzeye yükseltilmesi şeklinde belirlendiğine göre, finans danışmanının kar ile riski en uygun biçimde dengeleyerek, firmanın piyasa değerini maksimize edebilmelidir.
Bunun için başlıca üç fonksiyonu yerine getirmesi gerekir:
1.Planlama, varlıkların yönetimi başka bir deyişle yatırım kararlarının alınması ve firmanın gereksinim duyduğu fonların sağlanması
2.Firmanın geçmiş dönemlerde almış olduğu sonuçları analiz etmesi
3.Analiz sonuçlarının yorumlanması ve değerlendirilmesi
Ayrıca iyi bir finans danışmanı alınan kararların, hazırlanan planların uygulanmasını sağlamak ve uygulama sonuçlarının, alınan kararlara ve plan hedeflerine uygun olup olmadığını da denetlemek durumundadır. Bunun dışında, firmanın başka bir firma ile birleşmesi veya ona katılması ya da başka bir firmayı satın alması, firmanın yeniden organizasyonu, firmanın tasfiyesi gibi özel ve sık yinelenmesi söz konusu olmayan hallerde kararlara katılmak ve bu durumlarda gerekli değerlemeleri yapmak da finans danışmanının görevleri arasında bulunmaktadır.
Bu bilgiler ışığında finans danışmanının görevlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Finansal Analiz ve Kontrol
Firmanın geçmiş dönemlerine ait verilerin analiz edilmesi ve yorumlanması, finans danışmanının sağlıklı kararlar alabilmesi ve planlama fonksiyonunu gereği gibi yerine getirebilmesi için zorunlu ön koşullardır.
- Finansal Planlama
Finansal planlama için, firmanın amaç ve hedeflerinin, uzun süreli planlarının belirli olması gerekir. Finans danışmanı, firmanın uzun süreli amaçlarının saptanması sürecine katılarak, firmanın gelecekteki faaliyetleri hakkında geniş bir görüşe sahip olur. Finans danışmanı, ancak bu bilgilerin ışığı altında ve çerçevesinde, firmanın uzun ve kısa süreli finansman gereksinimlerini tahmin edebilir.
- Varlıkların Yönetimi
Günümüzde finans fonksiyonu arasında yatırım kararları yani kaynakların kullanımı, kaynakların çeşitli varlıklara yatırılması, kaynak sağlanmasından daha büyük öneme sahip bulunmaktadır.
Finans danışmanı, ister dönen ister duran varlıklara ayrılsın, yatırılan her liranın fırsat maliyeti olduğunu göz önünde tutarak, kaynak kullanımında, firmanın piyasa değerini en yüksek düzeye çıkaracak şekilde, karlılıkla üstlenilen riski bağdaştırmaktadır. Eğer firmanın piyasa değerini yükseltecekse, gerektiğinde finans danışmanı karlılıktan fedakârlık ederek iş riskini azaltmalıdır.
- Kaynak Sağlanması
Planlanan para çıkışlarının para girişlerini aştığı ve açığın para mevcudu ile karşılanamadığı durumlar da finans danışmanı, firmanın gereksinim duyduğu fonları zamanında sağlamak görev ve sorumluluğu altındadır. Finans danışmanı, firmanın gereksinimine en uygun, firmanın amaçları açısından en iyi sonuçları verecek bir kaynak yapısını sağlamak işlevini üstlenmelidir.
- Firmanın Karşılaştığı Özel Sorunların Çözümü
Firmanın başka bir firmayı satın alması, firmanın başka bir firma ile birleşmesi, firmanın tamamının veya bir bölümünün satılması, firmanın mali yönden yeniden organizasyonu, şirketinin halka açılması, firmanın tasfiyesi, firmanın ömrü boyunca periyodik olarak karşılaştığı sorunlar değildir. Bunlar ve benzerleri, özel sorunlar olarak nitelendirilebilir.
Finans danışmanı yukarıda belirtilen sorunlarla ilgili kararların alınmasın da önemli rol oynadığı gibi, söz konusu sorunların değerlemelerinin yapılması da finans danışmanının işlevleri arasındadır.
Finans danışmanı, bir anlamda para ve sermaye pazarları ile firmanın faaliyetleri arasında, bunların tam ortasında yer alan bir kişidir. Firmanın piyasa değerini artırmak amacıyla sürekli olarak finansal ve hatta reel varlıklar alıp-satan kişidir.
SONUÇ:
Finans sorunları konusunda küçük firmalar ile büyük firmalar arasında ayrım yapmak çokta rasyonel olmayacaktır nitekim işletme finansmanındaki temel ilkeler, gerek küçük gerek büyük firmalar için ufak farklılıklar arz etmekle birlikte temelde aynıdır.
Finans danışmanının, küçük ve büyük firmalardaki işlevleri arasında nitelik farkı yoktur. Bu sebeple ister holding olun isterseniz de KOBİ, işletmenizdeki finansmanı doğru yönetemezseniz yapmış olduğunuz tüm çabalar boşa gidecektir.
Bölgemizde iflas eden ve iflas erteleme alan firmaları da dikkate aldığımızda temel neden yetersiz finans bilgisidir. Bu bağlamda ivedilikle alanında uzman ve profesyonel bir ekipten destek almanızı şiddetle tavsiye ediyorum.