01.01.2017 tarihi itibari ile 2015 yılının Haziran ayında yayımlanan 454 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen ve 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla uygulamaya geçilmesi planlanan ihracatta e-fatura uygulaması, 461 Seri Nolu Genel Tebliğ ile ertelenen kanun yürürlüğe girecek. Bununla beraber 10 milyon TL ve üzeri ciroya sahip ihracat yapan kurumlar da, faturalarını kâğıt bağımsız hale geliyor. Önceki düzenleme ile gerçekleştirilen fatura işlemlerinde ihracat yapan kurumların kağıt fatura olarak faturalarını kesip saklaması gerekiyordu. Yapılan düzenlemeye göre, E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden KDV Kanunu nun 11. maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanların, söz konusu faturalarını 01.01.2017 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenleme zorunluluğuna uymaları gerekmektedir.
Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan kılavuzda mal ihracı işlemlerine ilişkin yer alan bazı önemli hususlara aşağıda yer verilmiştir;
İhracat faturalarının e-fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu sadece Gümrük Beyannamesi ekinde yer alan mal ihracı faturaları için geçerlidir. Diğer belgelerin ( Serbest Bölge İşlem Formu, transit ticaret formu vb.) ekinde yer alan ihracat faturaları e-fatura kapsamında değildir.
GİB Portal uygulaması yöntemiyle e-fatura düzenleyen mükelleflerden e-ihracat faturası düzenleyeceklerin, GİB Portal uygulamasının yeterli mobiliteye ve teknik kapasiteye sahip olmaması nedeniyle GİB Portal ını kullanmaları tavsiye edilmemektedir. Mükelleflerin karşılaşabileceği özellikli durumlar ve sorunlara hızlı bir şekilde aksiyon alınmasını sağlamak bakımından alternatif yöntemleri değerlendirmeleri önerilmektedir.
Süreç şu şekilde takip etmektedir;
Buna göre, faturayı düzenleyen mükellef, düzenlediği faturayı özel entegratör/entegrasyon veya GİB Portal aracılığı ile Merkeze-GİB e iletecek, söz konusu e-fatura GİB tarafından Gümrük Ticaret Bakanlığı na iletilecek. Alıcı tarafın (müşterinin) faturayı talep etmesi ya da etmemesi e-Fatura sisteminden bağımsız olup, alıcılar ihracat e-faturalarını kendi ülkelerindeki işlemleri için satıcı kurumlardan talep edebilecek.
· İhracat faturası, Gümrük Beyannamesi ekinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığına (GTB) ulaşacaktır.
· Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ulaşan fatura için, G.T. Bakanlığı 23 haneli bir referans numarası üretecektir.
· Gümrük ve Ticaret Bakanlığının verdiği 23 haneli referans numarası ve belge tarihi, gümrük beyannamesinin 44 no ’lu kutusunda “Belge Referans No” ve “Belge Tarihi” alanlarına yükümlü gümrük müşaviri tarafından beyan edilecektir.
· e-Fatura, elektronik belge olarak merkez tarafından saklanacaktır. Merkez; fatura bilgilerini, veri standartlarına, formatına uygun biçimde aktarılmasını ve muhatabı tarafından alınmasına ilişkin belirlenen usul ve esasları uygulayacak ve denetleyecektir.
· e-Fatura Entegratörleri tarafından, ihracat faturasına yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (GTB) tarafından gönderilen uygulama yanıtları dönüş süresine bakılmaksızın kabul edilecektir.
· Alıcı (ithalatçı) firma, ihracat için düzenlenen, e-faturasını kendi ülkesindeki işlemleri için satıcı (ihracatçı) firmadan talep edebilecektir.