Ülkemizde kadınlar ilk defa kadınlar ilk kez 1913 yılında devlet memuru olarak çalışmaya başladı. Bunun ardından bir yıl sonra kadınlar, tüccar ve esnaf olarak da iş hayatına adım attı. . Ülkemizde son 20 yıl içinde iş kadınların çok yoğun bir biçimde iş yaşamına yaşanan en büyük devrimlerde biridir. Kadınlar, karşılaştıkları pek çok soruna rağmen çalışma hayatında var olmaya çabalamaktadırlar.İş hayatında ağırlığın endüstriden bilgi ve hizmet sektörlerine kayması ile birlikte bilgi çağının getirdiği birçok yeni meslek grubunu kadınlar ele geçirmiştir.
Ülkemizde kadınların çalışma hayatında daha fazla yer alması, aynı zamanda da doğum oranının artırılması için zaman zaman düzenlemeler yapılmaktadır. Meclis genel kurulunda 29.01.2016 tarihinde kabul edilen 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda kadınlara yönelik yeni düzenlemeler yapılmıştır.
İşçi İçin Yapılan Düzenlemeler
3.1. Doğum Yapan İşçiye Yarım Çalışma Ödeneği Verilecek
Doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilecek.Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenecek. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanacak. İşçiye, 4857 sayılı Kanunun 74'üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenecek. Yarım çalışma ödeneği, çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde Fondan aylık olarak ödenecek.Bu kapsamda çalışanlar için doğan ek maliyet işsizlik fonundan sağlanacak.Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar olacak.
3.2. İşçiye Kısmi Süreli Çalışma Hakkı
4857 sayılı İş Kanununun 13'üncü maddesine eklenen yeni fıkrayla işçiye doğum sonrası kısmi süreli çalışma hakkı verildi. İş Kanununun 74'üncü maddesinde öngörülen izinlerin bitiminden sonra mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar bu maddeye göre ebeveynlerden biri kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek. Bu talep işveren tarafından karşılanacak ve geçerli fesih nedeni sayılmayacak. Bu kapsamında kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam zamanlı çalışmaya dönebilecek. Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin tam zamanlı çalışmaya başlaması durumunda yerine işe alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erecek. Bu haktan faydalanmak veya tam zamanlı çalışmaya geri dönmek isteyen işçi işverene bunu en az bir ay önce yazılı olarak bildirmek zorunda.
Sonuç
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün dediği gibi “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur.”
Yapılan yeni düzenlemeler ile kadınlarımızın çalışma hayatında varlıklarını koruyabilmeleri ve AB ‘deki istihdam rakamlarına ulaşmak amaçlanmaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalar sadece kadının refahı değil toplumun refahı içinde çok önemlidir.